ERNEST MARTÍNEZ-IZQUIERDO

Nascut a Barcelona, Ernest Martínez Izquierdo és actualment Director Honorari de l’Orquestra Simfònica de Navarra a Pamplona i Director Principal Convidat de l’ensemble Barcelona 216. També és Professor a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) a Barcelona.

Després dels seus estudis a Barcelona i París, va començar la seva carrera com a director d’orquestra fundant l’ensemble « Barcelona 216 », especialitzat en música contemporània, amb el qual ha actuat en els festivals internacionals més prestigiosos. Va ser nomenat Director Assistent de l’Orquestra Nacional d’Espanya i Pierre Boulez el va convidar a ser el seu Assistent a l’Ensemble Intercontemporain (París). De 1997 a 2013, va ser Director Musical de l’Orquestra Simfònica de Navarra. A més, de 2002 a 2006, va ser Director Musical de l’Orquestra Simfònica de Barcelona, i va continuar exercint com a Director Principal Convidat fins a 2009.

A més dels seus rols com a director titular, ha dirigit les principals orquestres i ensembles espanyols. Internacionalment, ha treballat amb orquestres com la Tokyo Symphony, Kyoto Symphony, Finnish Radio Symphony, Helsinki Philharmonic, Trondheim Symphony (Noruega), Philharmonique de Radio France, Lyon National, Warsaw Philharmonic, Gulbenkian Orchestra (Lisboa), Sinfónica do Porto, Sinfónica Municipal de São Paulo, Zagreb Philharmonic, Orchestra Comunale di Bologna, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Beethoven Academie d’Anvers, Tonkünstler-Orchester (Viena) i ensembles com l’Ensemble Contemporain de Montreal, Ensemble Modern a Frankfurt, Trondheim Sinfonietta, Klangforum Wien i Avanti! Chamber Orchestra a Hèlsinki.

En l’àmbit operístic, les seves produccions més destacades inclouen l’òpera Adriana Mater de Kaija Saariaho, dirigida per Peter Sellars (amb estrenes a l’Òpera Nacional de Finlàndia a Hèlsinki i a l’Òpera de Santa Fe, EUA), Les noces de Fígaro de Mozart, dirigida per Emilio Sagi, Carmina Burana de Carl Orff, dirigida per La Fura dels Baus, i la producció de L’amour de loin de Kaija Saariaho a l’Òpera de Quebec, dirigida per Robert Lepage, així com l’estrena mundial de L’Ombre de Venceslao de Martin Matalon, dirigida per Jorge Lavelli a l’Òpera de Rennes amb altres produccions a Avinyó, Tolosa i Marsella. Va dirigir l’òpera Only the Sound Remains de Kaija Saariaho a l’Òpera Nacional de París, dirigida per Peter Sellars, una producció que també va dirigir al Teatro Real de Madrid, així com al White Light Festival del Lincoln Center a Nova York. El 2023, va dirigir l’estrena mundial de l’òpera Alexina B. de Raquel García Tomás, amb posada en escena de Marta Pazos, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Ha gravat per a Deutsche Grammophon, Telarc, Harmonia Mundi, Col Legno, Ircam, Stradivarius i Naxos.

Ha estat honorat amb diversos premis, incloent-hi l’Ojo Crítico, un premi atorgat per la Divisió Clàssica de la Ràdio Nacional Espanyola, el Premi de Periodisme Roland de Catalunya per a la Música Clàssica, el Premi Ciutat de Barcelona, el Grammy Llatí i el Diapason d’Or. Des de 2006, és membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. El 2018, l’Estat de Finlàndia el va condecorar amb el títol de Cavaller de l’Orde de la Rosa Blanca de Finlàndia.